SUPERPRZEPIS

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)

Chleb wyszedł przepyszny, ładnie się kroi i nie rozsypuje. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu.

Składniki:

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)

 

Dodatkowo:

  • słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni)

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)

Kasza:

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)
Ugotowana kasza powinna być dokładnie ostudzona.

Kaszę gryczaną należy ugotować według przepisu z opakowania i ostudzić.

Ciasto:

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)
Ciasto na chleb powinno być dokładnie wyrobione.

Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać miód i całość wymieszać do rozpuszczenia się składników.

Wsypać mąkę, sól oraz dodatki.

Ciasto bardzo dokładnie wyrobić i odstawić, aby podrosło.

Po podwojeniu swojej objętości połączyć z kaszą i ponownie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko aby masa była mocno napowietrzona).

Przed pieczeniem:

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)
Wierzch chleba można posypać ulubionymi dodatkami.

Ciasto umieścić w blaszce, wyrównać, a wierzch posmarować wodą i opcjonalnie posypać preferowanymi dodatkami.

Pieczenie:

Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika lub ostudzić w jego wnętrzu (skórka wtedy będzie chrupiąca).

Chleb piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni (do tzw. "suchego patyczka").

Tagi:

chleb pieczywo