Sposób przygotowania:
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną)Kasza:
Kaszę gryczaną należy ugotować według przepisu z opakowania i ostudzić.
Ciasto:
Drożdże wkruszyć do ciepłej wody, dodać miód i całość wymieszać do rozpuszczenia się składników.
Wsypać mąkę, sól oraz dodatki.
Ciasto bardzo dokładnie wyrobić i odstawić, aby podrosło.
Po podwojeniu swojej objętości połączyć z kaszą i ponownie wyrobić (przez około 15 minut; rozciągać, gnieść, wszystko aby masa była mocno napowietrzona).
Przed pieczeniem:
Ciasto umieścić w blaszce, wyrównać, a wierzch posmarować wodą i opcjonalnie posypać preferowanymi dodatkami.
Pieczenie:
Chleb piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni (do tzw. "suchego patyczka").
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):
gusia1000