Sposób przygotowania:
Chleb z jarmużem i serem fetaPrzygotowanie jarmużu
Oczyszczony jarmuż z twardych łodyg, kroimy na drobne kawałki. Na patelni z 1-2 łyżkami oleju i odrobiną wody dusimy jarmuż ok. 5 minut.
Przygotowanie ciasta
Ciasto przygotowujemy z wykorzystaniem dwóch misek.
W pierwszej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: ubijamy jajka z olejem i jogurtem.
Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki.
Na koniec dodajemy jarmuż, ser feta oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Ciasto mieszamy.
Pieczenie chleba
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto przekładamy do podłużnej foremki (10x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb pieczemy ok. 35-40 minut.
Jagoda_Pobruc
grandepiccolacuoca