slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pizza na spodzie z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na lekką pizzę na spodzie z cukinii i otrąb. Mało dodatków a smak tak samo dobry jak w tradycyjnej pizzy.

Pizza na spodzie z cukinii

Składniki:

Pizza na spodzie z cukinii

 

  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki otrąb gryczanych
  • 100 g mozzarelli
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 plastry żółtego sera
  • łyżeczka oregano suszonego

Sposób przygotowania:

Pizza na spodzie z cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru płynu.

Mozzarellę również ścieramy na tarce i dodajemy do cukinii.

Potem dodajemy jajko, otręby, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto nadając mu ulubiony kształt.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie kroimy szynkę i żółty ser w drobną kostkę. Potem wyjmujemy ciasto na pizzę z piekarnika i smarujemy ketchupem.

Posypujemy szynką i serem oraz oprószamy suszonym oregano.

Pieczemy przez 15 min.