Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki ze szpinakiem i zółtym serem
Mąkę przesiewamy do miski, lekko solimy i dodajemy śmietanę, żółtka, masło oraz szczyptę curry. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki na jednolite cisto i odkładamy do lodówki.
Oczyszczony szpinak rozdrabniamy i przesmażamy na maśle z solą i pieprzem oraz startym ząbkiem czosnku. Po odparowaniu studzimy.
Ser żółty ścieramy na średniej tarce i mieszamy ze szpinakiem.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, które faszerujemy nadzieniem szpinakowo-serowym i zlepiamy.
Pierożki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25-30 minut, aż ładnie się zrumienią.
Oczyszczony szpinak rozdrabniamy i przesmażamy na maśle z solą i pieprzem oraz startym ząbkiem czosnku. Po odparowaniu studzimy.
Ser żółty ścieramy na średniej tarce i mieszamy ze szpinakiem.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, które faszerujemy nadzieniem szpinakowo-serowym i zlepiamy.
Pierożki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25-30 minut, aż ładnie się zrumienią.