WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone pierożki ze szpinakiem i zółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna przekąska, lubiana nawet przez dzieci. Pieczone pierożki z lekkim aromatem curry, nadziane szpinakiem i ciągnącym się żółtym serem.

Pieczone pierożki ze szpinakiem i zółtym serem

Składniki:

Pieczone pierożki ze szpinakiem i zółtym serem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki ze szpinakiem i zółtym serem
Mąkę przesiewamy do miski, lekko solimy i dodajemy śmietanę, żółtka, masło oraz szczyptę curry. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki na jednolite cisto i odkładamy do lodówki.

Oczyszczony szpinak rozdrabniamy i przesmażamy na maśle z solą i pieprzem oraz startym ząbkiem czosnku. Po odparowaniu studzimy.

Ser żółty ścieramy na średniej tarce i mieszamy ze szpinakiem.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, które faszerujemy nadzieniem szpinakowo-serowym i zlepiamy.

Pierożki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25-30 minut, aż ładnie się zrumienią.