Sposób przygotowania:
Chleb z prażonymi ziarnami
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.
Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy w bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy w bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.