bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb z prażonymi ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Uwielbiam świeżo upieczone pieczywo, dlatego często piekę sama. Jasny chleb z dodatkiem prażonych ziaren jest bardzo smaczny i mięciutki.

Chleb z prażonymi ziarnami

Składniki:

Chleb z prażonymi ziarnami

 

  • Zaczyn:
  • 0,5 kilograma mąki pszennej
  • 0,5 litra letniej wody
  • 40 gram drożdży
  • Ciasto właściwe:
  • 0,5 kilograma mąki pszennej
  • 100 ml. Letniej wody
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek prażonych ziaren
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • Prażone ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Chleb z prażonymi ziarnami
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.

Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna, wlewamy wodę, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy przez 3 minuty, pozostawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny.

Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy w bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.

Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Tagi:

chleb