edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniale pachnie, jeszcze lepiej smakuje i długo utrzymuje świeżość.

Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie

 

  • 50 dag mąki pszennej typ 650
  • 17 dag aktywnego zakwasu żytniego – u mnie własnej roboty według przepisu Żytni zakwas chlebowy
  • 13 dag odciśniętej kiszonej kapusty
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka kminku – niekoniecznie – można dać go do środka lub obsypać wierzch
  • wszystkie łyżeczki płaskie

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie
Kapustę odcisnęłam i bardzo drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej drożdże, sól i cukier, wymieszałam. Dolałam czynny zakwas (wyjęłam go z lodówki 3-4 godziny wcześniej, żeby się „obudził”) i letnią wodę.



Całość wymieszałam najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrobiłam ręką i dodałam posiekaną kapustę. Dokładnie wymieszałam – w tym momencie ciasto nabrało śmiesznie kleistej konsystencji.



Keksówkę o wymiarach 9x27 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam je i przykryłam ściereczką. Blaszkę postawiłam na 4 godziny przy ciepłym grzejniku, z dala od przeciągów. Po tym czasie ciasto było pięknie wyrośnięte, więc posypałam je kminkiem (nie wiem po co, bo mąż i tak pracowicie go później oskubał) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.



Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika przełożyłam na kratkę kuchenną do wystudzenia. Chleb wspaniale smakuje z żółtym serem i pomidorem, ale i z samym masłem też jest nie do pogardzenia.



**Przepis zaczerpnęłam ze strony smakowitychleb.pl
Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie
Po dodaniu kapusty ciasto nabiera śmiesznej gliniastej konsystencji.
Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie
Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem.
Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie
Pięknie wyrośnięte ciasto posypałam kminkiem.
Chleb z kiszoną kapustą, na zakwasie
Chlebek bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

chleb kapusta