Sposób przygotowania:
Chleb z koprem i pokrzywą.
Drożdże mieszamy z letnią wodą z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki.Odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do dużej miski. Dodajemy maślankę i zakwas oraz wzburzony zaczyn drożdżowy- zaczynamy wyrabiać. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy suszona pokrzywę, zmielone ziarna kopru oraz sól. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto bedzie odstawać od łyżki.Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po 15 minutach oprószamy ciasto mąką, formujemy wałek i wstawiamy go do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej maką foremki. Ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Gdy ciasto wypełni całą formę wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze około 20 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 120 st C. i pieczemy jeszcze około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony.
Smakowita
jaNina
Spróbuj w sklepie zielarski - często kupuję tam przyprawy - dużo taniej kosztują niż w małych przyprawowych torebeczkach :)
Napisz jak ci się udał - moim domownikom bardzo smakuje :)