SUPERPRZEPIS

Chleb z koprem i pokrzywą.

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chleb z koprem i pokrzywą. Więcej zdjęć (4)

Chleb z dodatkiem pokrzywy, która wzmacnia naszą odporność i kopru , która poprawia nasze trawienie. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb!

Składniki:

Chleb z koprem i pokrzywą.

 

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej do rozczynu
  • 1/2 kg mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3 łyżki skruszonej pokrzywy suszonej
  • 1 łyżka kopru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z koprem i pokrzywą.
Drożdże mieszamy z letnią wodą z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki.Odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do dużej miski. Dodajemy maślankę i zakwas oraz wzburzony zaczyn drożdżowy- zaczynamy wyrabiać. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy suszona pokrzywę, zmielone ziarna kopru oraz sól. Wyrabiamy do chwili, aż ciasto bedzie odstawać od łyżki.Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po 15 minutach oprószamy ciasto mąką, formujemy wałek i wstawiamy go do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej maką foremki. Ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Gdy ciasto wypełni całą formę wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze około 20 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 120 st C. i pieczemy jeszcze około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony.
Chleb z koprem i pokrzywą.
Po kilku minutach wyrabiania dodajemy suszona pokrzywę
Chleb z koprem i pokrzywą.
Koper mielimy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu.
Chleb z koprem i pokrzywą.
Chleb odstawiamy do wyrośnięcia , gdy wypełni foremkę pieczemy

Tagi:

chleb