Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowy chleb pszenny z dodatkiem mąki razowej i maślanki.

Chleb z maślanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z maślanką

 

  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
  • białko jaja do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb z maślanką
Do miski przesypać oba rodzaje mąki. Dodać do nich sól, cukier i suszone drożdże. Dokładnie wymieszać. Mleko wymieszać z wodą i maślanką, wlać do sypkich składników. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Jak ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Z ciasta uformować owalny bochenek i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Na wierzchu można zrobić dodatkowo nacięcia. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować białkiem jaja. Chleb piec przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Chleb z maślanką
Sypkie składniki przesypane do miski i wymieszane.
Chleb z maślanką
Mleko wymieszane z wodą i maślanką wlane do sypkich składników.
Chleb z maślanką
Ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Chleb z maślanką
Owalny bochenek uformowany z ciasta i ułożony na blasze.

Tagi:

chleb