Sposób przygotowania:
Chlebek miodowy z ziarnami
Przyrządzić zaczyn z drożdży, serwatki lub letniej wody i dwóch łyżeczek cukru. Odstawić na kwadrans i potem przesiać mąkę do misy z zaczynem, dodać oliwę, miód, nasiona oraz sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto, nakryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę lub formę cwibakową dużą natłuścić lekko olejem. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy,posmarować białkiem i posypać resztą nasion i piec ok.godzinę i 20-30 min., dopóki nie będzie gotowe. Po upieczeniu wyjąć blachę z chlebem i kroić od razu. Podawać pieczywo w koszyczku i podawać z masłem i świeżym nabiałem.