marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebek miodowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleby z nasionami i innymi dodatkami wypieka się coraz częściej w domach niż kupuje.Smakują bowiem lepiej upieczone samodzielnie podane z nabiałem.

Chlebek miodowy z ziarnami

Składniki:

Chlebek miodowy z ziarnami

 

  • 500 g.mąki razowej,
  • 7 dag.drożdży suchych piekarskich,
  • 1/4 szklanki serwatki lub letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1 białko do posmarowania,
  • 7-8 łyżek miodu gryczanego płynnego,
  • garstka nasion słonecznika łuskanego,
  • garstka nasion sezamu białego,
  • garstka nasion orkiszu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki oleju do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Chlebek miodowy z ziarnami
Przyrządzić zaczyn z drożdży, serwatki lub letniej wody i dwóch łyżeczek cukru. Odstawić na kwadrans i potem przesiać mąkę do misy z zaczynem, dodać oliwę, miód, nasiona oraz sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto, nakryć czystą lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, blachę lub formę cwibakową dużą natłuścić lekko olejem. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy,posmarować białkiem i posypać resztą nasion i piec ok.godzinę i 20-30 min., dopóki nie będzie gotowe. Po upieczeniu wyjąć blachę z chlebem i kroić od razu. Podawać pieczywo w koszyczku i podawać z masłem i świeżym nabiałem.

Tagi:

chleb pieczywo