Sposób przygotowania:
Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańskąETAP 1:
Zaczyn: Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić pod ściereczką na całą noc (ok. 12-14 h) Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą.
ETAP 2:
Wsypać siemię lniane i szałwię hiszpańską. Dodać sól.
ETAP 3:
Do misy wlać wodę, dodać miód i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
ETAP 4:
Po tym czasie zamieszać, przełożyć do formy (keksówka 25 cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny. Piec około 45 minut w 210 stopniach, wystudzić na kratce