Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo dobry chlebek na zakwasie. Z odrobiną mąki kukurydzianej i zdrowymi, modnymi ostatnio nasionami szałwii hiszpańskiej czyli chia. Polecam wypróbować :)

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską

Składniki:

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską

ETAP 1:

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą.

Zaczyn: Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić pod ściereczką na całą noc (ok. 12-14 h) Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą.

ETAP 2:

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską
Wsypać siemię lniane i szałwię hiszpańską. Dodać sól.

Wsypać siemię lniane i szałwię hiszpańską. Dodać sól.

ETAP 3:

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską
Do misy wlać wodę, dodać miód i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Do misy wlać wodę, dodać miód i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

ETAP 4:

Chleb z mąką kukurydzianą i szałwią hiszpańską
Po tym czasie zamieszać, przełożyć do formy (keksówka 25cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny.

Po tym czasie zamieszać, przełożyć do formy (keksówka 25 cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny. Piec około 45 minut w 210 stopniach, wystudzić na kratce