jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegański chleb z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zdrowy i pożywny chlebek na zakwasie z dodatkiem mielonych orzechów

Wegański chleb z orzechami

Składniki:

Wegański chleb z orzechami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wegański chleb z orzechami
Mąkę pszenną(1 i 1/2 szklanki), żytnią, sól i cukier wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wodę i zakwas- zaczynamy wyrabiać. Dodajemy mielone orzechy i jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki pszennej. Mieszamy, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Nakrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość formujemy kulę i umieszczamy na obsypanej mąką blaszce. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Chleb rośnie dość długo - około 5 godz. Pieczemy chlebek w nagrzanym piekarniku (wg instrukcji piekarnika) do chwili, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.

Tagi:

chleb