Sposób przygotowania:
Wegański chleb z orzechami
Mąkę pszenną(1 i 1/2 szklanki), żytnią, sól i cukier wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wodę i zakwas- zaczynamy wyrabiać. Dodajemy mielone orzechy i jeśli potrzeba dodajemy nieco więcej mąki pszennej. Mieszamy, przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Nakrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość formujemy kulę i umieszczamy na obsypanej mąką blaszce. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Chleb rośnie dość długo - około 5 godz. Pieczemy chlebek w nagrzanym piekarniku (wg instrukcji piekarnika) do chwili, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.