Sposób przygotowania:
Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę. Wrzucić chrzan oraz dodać sól i drożdże a także cukier.Wymieszać suche składniki.Dodać mielone orzechy,ponownie wymieszać. Wlać zakwas i olej i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do okrągłej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!