monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

I kolejna propozycja na świąteczny chlebek:), nutka chrzanu jest delikatna i przez to chlebek jest przesmaczny!:)

Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie

 

  • 600 g mąki typ 650
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 4 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 1 szklanka letniej przegotowanej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać mąkę. Wrzucić chrzan oraz dodać sól i drożdże a także cukier.Wymieszać suche składniki.Dodać mielone orzechy,ponownie wymieszać. Wlać zakwas i olej i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do okrągłej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie
do przesianej mąki dodać chrzan ze słoiczka
Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie
dodać sól cukier drożdże oraz mielone orzechy
Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie
dodać zakwas olej i wodę i mieszać łyżką
Chleb z orzechami i chrzanem na zakwasie
wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i piec okolo 60 min w 200 st

Tagi:

chleb pieczywo