Sposób przygotowania:
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem
Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik i połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać. Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia. Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika. Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni. Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach. Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.
lukrowanepierniczki