Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami jęczmiennymi
Tortownicę o średnicy 20 cm ( może być inna ale ja chciałam mieć bardzo wysoki chlebek ) wysmarować margaryną i obsypać płatkami. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. W drugiej misce rozmieszać z cukrem drożdże aż będą płynne. Wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę a na koniec płatki. Wszystko połączyć drewnianą łyżką a potem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i włożyć ciasto do foremki. Posmarować wierzch wodą i posypać płatkami. Zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy pięknie wyrośnie ale nie przerośnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut a potem 20 w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
weronikaS
zewa
Bardzo dziękuję i polecam domowy wypiek chleba. Smacznie i pobudzająco na fantazję, bo możemy dodać do takiego chleba co tylko chcemy :)