Sposób przygotowania:
Razowy chleb z płatkami owsianymi
Pokruszone drożdże mieszam w miseczce z łyżeczką cukru, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki owsiane i obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przekładam z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Następnie ciasto przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykrywam lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wykładam z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.