Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami orkiszowymi i jabłkiem
W misce wymieszać wodę, sól oraz drożdże, olej i cukier.
Potem dodać mąki zmieszane z płatkami orkiszowymi, wsypać do płynnych składników i zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach ( razem ze skórą ).
Wymieszać ciasto za pomocą drewnianej łyżki, oprószyć mąką i zakryć miskę folią spożywczą.
Wstawić miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia szybko zagnieść ciasto formując bochenek ( w miarę potrzeby oprószyć mąką )
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia na czas grzania piekarnika.
Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne ( dno i pokrywkę ) i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje szybko umieścić w naczyniu bochenek, zakryć pokrywkę i piec 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Potem dodać mąki zmieszane z płatkami orkiszowymi, wsypać do płynnych składników i zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach ( razem ze skórą ).
Wymieszać ciasto za pomocą drewnianej łyżki, oprószyć mąką i zakryć miskę folią spożywczą.
Wstawić miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia szybko zagnieść ciasto formując bochenek ( w miarę potrzeby oprószyć mąką )
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia na czas grzania piekarnika.
Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne ( dno i pokrywkę ) i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje szybko umieścić w naczyniu bochenek, zakryć pokrywkę i piec 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
slodkokwasnakuchnia1
zewa
dziękuję :)