patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Faszerowany kurczak szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny faszerowany kurczak ze szpinakiem oraz cebulką i czosnkiem. Polecam. Każdemu idealna propozycja na obiad.

Faszerowany kurczak szpinakiem  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerowany kurczak szpinakiem

Mięso

  • 1 kurczak ok 1.5 kg

Marynata

Farsz

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak szpinakiem
Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy by nie uszkodzić skóry.

Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą.

Pozostawiam w lodówce pod przykryciem minimum 30 min.

W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. W garnku o grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.

Studze farsz. Nadziewam kurczaka. Mięso zszywam lub zamykam wykałaczkami.

Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki.

Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu.


Faszerowany kurczak szpinakiem
Szpinak duszę z cebulką i czosnkiem solą i pieprzem.