Sposób przygotowania:
Faszerowany kurczak szpinakiem
Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy by nie uszkodzić skóry.
Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą.
Pozostawiam w lodówce pod przykryciem minimum 30 min.
W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. W garnku o grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.
Studze farsz. Nadziewam kurczaka. Mięso zszywam lub zamykam wykałaczkami.
Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki.
Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu.
Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą.
Pozostawiam w lodówce pod przykryciem minimum 30 min.
W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. W garnku o grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.
Studze farsz. Nadziewam kurczaka. Mięso zszywam lub zamykam wykałaczkami.
Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki.
Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu.