Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Knedle ze śliwkami i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle ze śliwkami to klasyk. Ja postanowiłam nieco je wzbogacić i w środku knedli ukryłam dwa rodzaje owoców: śliwki i ciemne winogrona. Knedle świetnie smakowały z bułką tartą i cukrem.

Knedle ze śliwkami i winogronami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Knedle ze śliwkami i winogronami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami i winogronami
Ziemniaki obieramy, dokładnie opłukujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, robiąc puree. 

Śliwki i winogrona myjemy, nacinamy, ale nie przekrawamy całkiem na połówki, ze śliwek i winogron usuwamy pestki. 

Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z puree ziemniaczanym i jajkami, zagniatamy ciasto. 

Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kuleczki. W każdej kulce robimy dołek, do którego wkładamy owoce - jedną śliwkę i jedno winogrono (winogrono "ukrywamy" w śliwce), zlepiamy dokładnie brzegi ciasta wokół owoców. Gotowe knedle układamy na stolnicy.

Zagotowujemy wodę na wrzątek, wrzucamy knedle, gotujemy, czekając kilka minut, aż wypłyną. Wyjmujemy knedle za pomocą łyżki cedzakowej.

W czasie gotowania knedli robimy bułeczkę - na patelni podsmażamy bułkę, dodajemy masło.

Knedle podajemy z bułką tartą i cukrem, ze śmietaną i cukrem lub z jogurtem i cukrem.
Knedle ze śliwkami i winogronami
W środku knedli, poza śliwkami, ukryte są winogrona

Tagi:

knedle danie