Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami i winogronami
Ziemniaki obieramy, dokładnie opłukujemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, robiąc puree.
Śliwki i winogrona myjemy, nacinamy, ale nie przekrawamy całkiem na połówki, ze śliwek i winogron usuwamy pestki.
Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z puree ziemniaczanym i jajkami, zagniatamy ciasto.
Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kuleczki. W każdej kulce robimy dołek, do którego wkładamy owoce - jedną śliwkę i jedno winogrono (winogrono "ukrywamy" w śliwce), zlepiamy dokładnie brzegi ciasta wokół owoców. Gotowe knedle układamy na stolnicy.
Zagotowujemy wodę na wrzątek, wrzucamy knedle, gotujemy, czekając kilka minut, aż wypłyną. Wyjmujemy knedle za pomocą łyżki cedzakowej.
W czasie gotowania knedli robimy bułeczkę - na patelni podsmażamy bułkę, dodajemy masło.
Knedle podajemy z bułką tartą i cukrem, ze śmietaną i cukrem lub z jogurtem i cukrem.
Śliwki i winogrona myjemy, nacinamy, ale nie przekrawamy całkiem na połówki, ze śliwek i winogron usuwamy pestki.
Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z puree ziemniaczanym i jajkami, zagniatamy ciasto.
Stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kuleczki. W każdej kulce robimy dołek, do którego wkładamy owoce - jedną śliwkę i jedno winogrono (winogrono "ukrywamy" w śliwce), zlepiamy dokładnie brzegi ciasta wokół owoców. Gotowe knedle układamy na stolnicy.
Zagotowujemy wodę na wrzątek, wrzucamy knedle, gotujemy, czekając kilka minut, aż wypłyną. Wyjmujemy knedle za pomocą łyżki cedzakowej.
W czasie gotowania knedli robimy bułeczkę - na patelni podsmażamy bułkę, dodajemy masło.
Knedle podajemy z bułką tartą i cukrem, ze śmietaną i cukrem lub z jogurtem i cukrem.