bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu.

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

Składniki:

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem
Do miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna słonecznika, lnu, sezamu , otręby i płatki owsiane, dodajemy zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę, wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny.

Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.