dotka

dotka

Kucharz
[Przepisów: 9]

chleb z różnościami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

chlebek wychodzi niewysoki, może się kruszyć, ale długo jest świeży.

chleb z różnościami

Składniki:

chleb z różnościami

 

  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego (ziaren)
  • 3/4 szklanki ulubionych pestek (słonecznika, dyni lub sezamu)
  • 1/2 litra gotowanej, wystudzonej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • zaczyn (ciasto z poprzedniego pieczenia)

Sposób przygotowania:

chleb z różnościami
Wszystkie składniki wymieszać ręką, żeby nie było grud suchej mąki (ok.5 minut). Jeśli akurat nie mamy ulubionych ziarenek, można dodać rodzynki, pokrojone suszone śliwki albo solidną łyżkę miodu (wtedy dajemy troszkę mniej soli). Jeśli będziemy piec w piekarniku elektrycznym, warto dodać trochę więcej wody. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, odkładamy 4 łyżki do następnego pieczenia (zaczyn). Może stać w lodówce do 3 tygodni. Nasmarować masłem i wysypać bułką tartą dwie średnie blachy (jak do keksu) i przełożyć do nich ciasto. Odstawić na 8- 9 godzin do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. ( w piekarniku elektrycznym to godzina, inaczej wierzch się spali)
Przepis podstawowy razem z zaczynem dostałam od koleżanki. Ona chyba robiła od zera. Ja eksperymentowałam z dodaniem sezamu, śliwek, rodzynek i miodu - oczywiście nie naraz:) Rodzince i znajomym smakuje- tu też życzę smacznego:)