Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z siemieniem i słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bogaty w ziarna chleb, przepyszny!

Chleb z siemieniem i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z siemieniem i słonecznikiem

 

  • Zaczyn:
  • 3 łyżki zakwasu
  • 90 g wody
  • 75 g mąki pszennej typ 650
  • Namaczanka:
  • 35 g siemię lniane
  • 100 g wody
  • Pozostałe składniki:
  • 60 g słonecznika
  • 40 g siemienia lnianego
  • 400 g maki pszennej typ 650
  • 40 g mąki żytniej typ 720
  • 170 g wody
  • 15 g soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem i słonecznikiem
Pierwszego dnia rano dokarmić zakwas. Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać 3 łyżki zakwasu z 90 g wody i 75 g mąki. Przykryć. W drugiej misce zalać siemię lniane wodą. Przykryć. Obie miski odstawić na całą noc (max 16 h). Drugiego dnia rano uprażyć 60 g słonecznika i 40 g siemienia lnianego na suchej patelni. Ostudzić. Do miski wsypać obie mąki, sól, uprażone ziarna, dodać wodę, namaczankę i zaczyn. Wymieszać i zagnieść ciasto (można skorzystać z miksera lub maszyny do chleba). Wyrabiać kilka minut. przykryć i odstawić na 2,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, uformować i włożyć do keksówki (długości 30 cm). Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 h.Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 45 minut
Chleb z siemieniem i słonecznikiem
Wieczorem nastawić zaczyn, w drugiej misce zmieszać siemię i wodę Obie miski odstawić na całą noc
Chleb z siemieniem i słonecznikiem
Drugiego dnia rano uprażyć słonecznik i siemię na suchej patelni Ostudzić
Chleb z siemieniem i słonecznikiem
Do miski wrzucić wszystkie składniki i zagnieść ciasto Wyrabiać kilka minut przykryć i odstawić do wyrośnięcia
Chleb z siemieniem i słonecznikiem
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść uformować i włożyć do keksówki Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania