Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem i słonecznikiem
Pierwszego dnia rano dokarmić zakwas. Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać 3 łyżki zakwasu z 90 g wody i 75 g mąki. Przykryć. W drugiej misce zalać siemię lniane wodą. Przykryć. Obie miski odstawić na całą noc (max 16 h). Drugiego dnia rano uprażyć 60 g słonecznika i 40 g siemienia lnianego na suchej patelni. Ostudzić. Do miski wsypać obie mąki, sól, uprażone ziarna, dodać wodę, namaczankę i zaczyn. Wymieszać i zagnieść ciasto (można skorzystać z miksera lub maszyny do chleba). Wyrabiać kilka minut. przykryć i odstawić na 2,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, uformować i włożyć do keksówki (długości 30 cm). Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 h.Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 45 minut
zewa
Alex_M
dziękuje :) od kiedy piekę chleby na zakwasie zdecydowanie wzrosło zużycie pieczywa w domu ;) takie są dobre ;)