Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Chleb z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki żytniej
  • 1/4 litra ciepłej wody
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym
Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i cukier.Nie mieszać -odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski wymieszać z solą i oliwą.Dodać rozczyn i ziarno siemienia lnianego.Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę czasu przykryte czystą ściereczką aby wyrosło.Z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć na blachę.Na bochenku zrobić nacięcia ostrym nożem i zostawić do wyrośnięcia no około pół godziny.Piec przez ok. jedną godzinę w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można spryskać zimną wodą ,wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę.

Tagi:

mak chleb