Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem lnianym
Siemię lniane ugotować na małym ogniu przez około 5 minut. Wystudzić. Dodać do wystudzonego siemienia mąkę a następnie rozrobione drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. Podczas zagniatania ciasta dodać sól. Wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie się kleić.
W zależności od wilgotności mąki może być konieczne podsypanie jej w niewielkiej ilości. Po wyrobieniu ciasta zostawić je pod przykryciem na 30 minut.
Po tym czasie formujemy chleby i zostawiamy na kolejne 20 minut.
Pieczemy przez 40 minut w 200 °C góra-dół.
W zależności od wilgotności mąki może być konieczne podsypanie jej w niewielkiej ilości. Po wyrobieniu ciasta zostawić je pod przykryciem na 30 minut.
Po tym czasie formujemy chleby i zostawiamy na kolejne 20 minut.
Pieczemy przez 40 minut w 200 °C góra-dół.