Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem lnianym - prosty
Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 1/3 szklanki cieplej wody z dodatkiem cukru i łyżką mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby napęczniały. W środku miski z mąką zrobić dołek, do który wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajo, siemię lniane i wyrobić ciasto robotem lub ręką. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok 1-1,5 godziny.Formę keksową natłuścić, np olejem na ręczniku papierowym. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, przekładamy je do keksówki i odstawiamy na ok 20 minut w ciepłym miejscu aby ponownie trochę urosło. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach i jeszcze przez 5 minut pozostawiamy w gorącym, wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce - bardzo larwo się wyjmuje.
andzia67
jovi
luna
robertjankopp
msewka