Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Chleb z siemieniem lnianym - prosty

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Super łatwy w wykonaniu chleb domowej roboty z dodatkiem siemienia lnianego.

Chleb z siemieniem lnianym - prosty

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym - prosty

 

  • mąka pszenna typ 650 - 500g,
  • sól - 1,5 łyżeczki,
  • drożdże świeże - 25g,
  • ciepła woda - ok 300ml (+/-, ile maka wchłonie),
  • jajo,
  • cukier - łyżeczka,
  • siemię lniane - 2 łyżki,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • forma keksowa.

 

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym - prosty
Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 1/3 szklanki cieplej wody z dodatkiem cukru i łyżką mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby napęczniały. W środku miski z mąką zrobić dołek, do który wlać rozczyn drożdżowy, dodać jajo, siemię lniane i wyrobić ciasto robotem lub ręką. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok 1-1,5 godziny.Formę keksową natłuścić, np olejem na ręczniku papierowym. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, przekładamy je do keksówki i odstawiamy na ok 20 minut w ciepłym miejscu aby ponownie trochę urosło. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach i jeszcze przez 5 minut pozostawiamy w gorącym, wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kratce - bardzo larwo się wyjmuje.

Tagi:

mak chleb