akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy widzisz, jak rodzina sięga po kolejną kromkę wiesz, że chleb smakuję :) Tak było z tym chlebem. Naprawdę jeden z lepszych (jak nie najlepszych) które robiłam. Chrupiąca skórka, puszysty środek.

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

 

  • Ziarno:
  • 35 g. siemienia lnianego
  • 100 g. wody

 

  • Zaczyn:
  • 75 g. mąki pszennej
  • 90 g. wody
  • 2 łyżki zakwasu pszennego/ żytniego

 

  • Ciasto chlebowe:
  • 380 g. mąki pszennej
  • 40 g. mąki żytniej, np. typ 720
  • 60 g. uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g. uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 175 g. letniej wody
  • ¾ łyżki soli (lub mniej)
  • 130 g. namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170 g. zaczynu (patrz wyżej)

Sposób przygotowania:

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem
1. Ziarno: Siemię lniane zalać wodą. Odstawić na 12-16 godzin do napęcznienia. 2. Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. 3. Ciasto chlebowe: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2-2,5 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto zagnieść ( ciasto spłaszczyć dłonią, a następnie z każdej z czterech stron zawinąć do góry). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie podczas wyrastania. 4. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie 13x27 cm (piekłam w keksówce) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić bochenek na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. 5. Po upływie tego czasu chlebek naciąć ostrym nożem. Piec w 220st.C około 40-45 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!



 Polecam! (przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki)
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Wyrastanie ciasta drożdżowego na chleb.
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Pieczenie chleba z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Studzenie chleba z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

Tagi:

ciasto chleb