Sposób przygotowania:
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem
1. Ziarno: Siemię lniane zalać wodą. Odstawić na 12-16 godzin do napęcznienia. 2. Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej. 3. Ciasto chlebowe: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2-2,5 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto zagnieść ( ciasto spłaszczyć dłonią, a następnie z każdej z czterech stron zawinąć do góry). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie podczas wyrastania. 4. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie 13x27 cm (piekłam w keksówce) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić bochenek na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. 5. Po upływie tego czasu chlebek naciąć ostrym nożem. Piec w 220st.C około 40-45 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Polecam! (przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki)
Polecam! (przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki)