SUPERPRZEPIS

Chleb z twarogiem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Chleb z twarogiem Więcej zdjęć (6)

Zrobiłam pyszny chlebek, dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny. Całkiem smaczny o chrupiącej skórce.

Składniki:

Chleb z twarogiem

Składniki :

 

 

  • 2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9 g) - lub 20 g drożdży świeżych ( dałam suche)

 

  • 180 g twarogu

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Chleb z twarogiem

Wykonanie :

Najpierw odmierzyłam obydwie mąki do których dodałam suche drożdże, przesypałam do misy Dodałam miękkie masło i jogurt. Dodałam pokruszony twaróg. Wsypałam cukier i sól.

Wyrobiłam ciasto (10 minut wyrabiałam ). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia przykryte ściereczka na 3 godziny.

Po 3 godzinach odgazowałam ciasto, wyrobiłam ponownie, uformowałam bochenek i zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.

Po 30 minutach zrobiłam nacięcia na wierzchu, posypałam delikatnie mąką wstawiłam do nagrzanego pieca.

Piekłam 10 minut w 230 stopniach

potem 15 minut w 200 stopniach

30 minut w 180 stopniach

Podczas pieczenia parę razy skropiłam chlebek wodą, tak delikatnie.

Chleb z twarogiem
Najpierw odmierzyłam obydwie mąki do których dodałam suche drożdże, przesypałam do misy
Chleb z twarogiem
Dodałam miękkie masło i jogurt , rozmieszałam .
Chleb z twarogiem
Dodałam pokruszony twaróg. Wsypałam cukier i sól.
Chleb z twarogiem
Wyrobiłam ciasto( 10 minut wyrabiałam ). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia przykryte ściereczka na 3 godziny .
Chleb z twarogiem
Po 3 godzinach odgazowałam ciasto, wyrobiłam ponownie .

Tagi:

chleb pieczywo