luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Chleb z koperkiem i kasza manna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny chleb z koperkiem, ktory mozna zastapic takze innymi ziolami.

Chleb z koperkiem i kasza manna

Składniki:

Chleb z koperkiem i kasza manna

 

  • 350 ml. wody
  • 1 lyzeczka soli
  • 15 gram masla lub margaryny
  • 1 lyzeczka cukru
  • 475 gram maki pszenna typ 550
  • 100 gram kaszy manny
  • 1 mala paczka suchych drozdzy
  • 2 lyzeczki koperku suszonego

Sposób przygotowania:

Chleb z koperkiem i kasza manna
Do miski dodajemy wszystkie skladniki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok.60 min. w cieple miejsce. Po tym czasie, jeszcze raz krotko wyrabiamy i wkladamy do naczynia zaroodpornego, wysmarowanego tluszczem lub na blache wylozona papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy maka i odstawiamy na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto na chleb nacinamy ostrym nozem i wkladamy do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu(bedzie tworzyla sie para). Po 15 min. temp. zmniejszamy do 200°C i wrzucamy znowu 2 kostki lodu i pieczemy nastepne 30 min. Przygotowanie w automacie do chleba: Dodajemy wszystkie mokre skladniki, nastepnie suche i nastawiamy program na normalny chleb. Ja nastawiam na wyrabianie ciasta, a do pieczenia przekladam chleb do piekarnika.