Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami
make mieszamy z pozostałymi składnikami, w większej misie, rozkruszone drożdże łącze z cukrem , pozostawiam w ciepłym miejscu aż do rozpłynięcia, zalewam ciepła woda dodaje sol i pozostawiam na minimum 10 minut, następnie wlewam do maki zmieszanej uprzednio z pozostałymi składnikami, (by nie "brudzić " rak mieszamy drewniana łyżka, całość przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryna ( koniecznie schłodzoną w lodowce) i posypana maka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( około 30.... 50 minut) , wierzch chleba można posmarować mlekiem i posypać ziarnami i makiem wg upodobań wkładamy do zimnego piekarnika , nastawiamy temperaturę 200 stopni i po godzinie wyciągamy, wierzch chleba smarujemy zimną woda i studzimy na kratce, przed włożeniem chleba wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne z gorąca woda
Sarenka
jaga44
Kajoza