Sposób przygotowania:
Serowe bułki hamburgerowe
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji.
Dodać mielony biały ser (najlepiej z wiaderka), wodę i olej, wymieszać.
Wbić jajko, wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części.
Uformować bułeczki, układać w odstępach na dużej blaszce, rozpłaszczyć na średnicę ok. 8 cm.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch posmarować lekko wodą, od razu posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C, piec ok. 19-20 min.
Dodać mielony biały ser (najlepiej z wiaderka), wodę i olej, wymieszać.
Wbić jajko, wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części.
Uformować bułeczki, układać w odstępach na dużej blaszce, rozpłaszczyć na średnicę ok. 8 cm.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch posmarować lekko wodą, od razu posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C, piec ok. 19-20 min.
SylaUla