dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Serowe bułki hamburgerowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo miękkie, delikatne bułeczki o cienkiej skórce. Wilgotne ciasto nie czerstwieje szybko, na drugi dzień były prawie jak świeże :)

Serowe bułki hamburgerowe

Składniki:

Serowe bułki hamburgerowe

ciasto

Sposób przygotowania:

Serowe bułki hamburgerowe
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji.

Dodać mielony biały ser (najlepiej z wiaderka), wodę i olej, wymieszać.

Wbić jajko, wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części.

Uformować bułeczki, układać w odstępach na dużej blaszce, rozpłaszczyć na średnicę ok. 8 cm.

Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch posmarować lekko wodą, od razu posypać sezamem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 C, piec ok. 19-20 min.