Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniakiem
Zaczynamy od przygotowania zaczynu, drożdże rozkruszamy do miseczki, ucieramy z cukrem, dodajemy podgrzane mleko i mąkę, dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, ok 20 minut. ( zapraszam do działu z poradami tam więcej o tym jak zrobić dobry zaczyn).
W miseczce przygotowujemy mąkę , zimne ugotwane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki ( mozna też dobrze utrzeć widelcem jeżeli ktoś nie posiada praski ) , sól i dodajemy gotowy zaczyn.
Zagniatamy jednolite dość elastyczne ciasto ugniatamy ok 15 minut bo musi być dobrze wyrobione.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy, najlepsze są te jednorazowe ( chociarz ja uzywam ich do chleba parę razy) , bo nie trzeba ich niczym smarować , wyrównujemy ciasto.
Można posypać sezamem, pestkami dyni czy też makiem.
Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 200 stopni , do tzw "suchego patyczka"
W miseczce przygotowujemy mąkę , zimne ugotwane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki ( mozna też dobrze utrzeć widelcem jeżeli ktoś nie posiada praski ) , sól i dodajemy gotowy zaczyn.
Zagniatamy jednolite dość elastyczne ciasto ugniatamy ok 15 minut bo musi być dobrze wyrobione.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy, najlepsze są te jednorazowe ( chociarz ja uzywam ich do chleba parę razy) , bo nie trzeba ich niczym smarować , wyrównujemy ciasto.
Można posypać sezamem, pestkami dyni czy też makiem.
Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 200 stopni , do tzw "suchego patyczka"