marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chleb ze skwarkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mąkę przesiać do misy,zrobić dołek dodać pozostałe składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie uformować ciasto.Piec 35 m

Chleb ze skwarkami.

Składniki:

Chleb ze skwarkami.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej wrocławskiej,
  • 4 dag. drożdży suchych,
  • 2-3 łyżki leju lub oliwy,
  • 20 dag.skwarków wieprzowych pokruszonych,
  • 250 ml.ciepłej wody,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Chleb ze skwarkami.
Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy,zrobić dołek,dodać pokruszone drożdże,łyżeczkę cukru,ciepłą wodę,dwie łyżki soli,pokruszone i obsuszone skwarki oraz trzy łyżki oleju lub oliwy.Wszystko to zagnieść i wyrabiać rękoma,a następnie nakryć ciasto ściereczką lnianą i odstawić w ciepłe miejsce,np.na rozgrzany piec lub kuchenkę z rozpalonym gazem(dzieża powinna być obok).Po wyrośnięciu ciasta należy je uformować w niewielki bochenek,naciąć go w ukośne pasy,ułożyć na przygotowanej formie lub łopacie.Wsunąć do pieca chlebowego lub piekarnika na 35 min. i piec w temp.200 st.C.Po wyjęciu ostudzić i kroić na kromki.

Tagi:

chleb