Sposób przygotowania:
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą
W mleku i syropie kukurydzianym wymieszać drożdże.
Dodać do mieszanki drożdżowej mąki wymieszane z solą, dodać olej oraz posiekany szpinak i pokrzywę.
Ciasto wyrobić i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia.
Potem ciasto kilka razy złożyć, uformować bochenek, oprószyć solą i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb rożnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika i nastawić na 200 stopni.
Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Dodać do mieszanki drożdżowej mąki wymieszane z solą, dodać olej oraz posiekany szpinak i pokrzywę.
Ciasto wyrobić i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia.
Potem ciasto kilka razy złożyć, uformować bochenek, oprószyć solą i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb rożnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika i nastawić na 200 stopni.
Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
SylaUla