zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego. Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa. Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego.

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą

 

Sposób przygotowania:

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą
W mleku i syropie kukurydzianym wymieszać drożdże.

Dodać do mieszanki drożdżowej mąki wymieszane z solą, dodać olej oraz posiekany szpinak i pokrzywę.

Ciasto wyrobić i pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia.

Potem ciasto kilka razy złożyć, uformować bochenek, oprószyć solą i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy chleb rożnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika i nastawić na 200 stopni.

Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.

Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.

Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą
przygotować składniki do wyrobienia ciasta
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą
wyrobić ciasto na chleb i zostawić do wyrośnięcia
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą
uformować bochenek i znów niech wyrośnie
Chleb ze szpinakiem i pokrzywą
chleb upiec a potem wystudzić na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb