Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi
Do miski wrzucić drożdże i wsypać cukier. Mleko wymieszać z wodą. Mąkę wymieszać z solą, pokrzywą i płatkami ( 2 łyżki zostają do posypania ). Gdy drożdże zmiękną wymieszać je, wlać płyny i wsypać wymieszaną mąkę. Wymieszać a potem wlać olej i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić spokojnie do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie znów wyrobić ciasto odgazowując je i umieścić w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypać płatkami.
Gdy wyrośnie szybko zrobić nacięcia ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dobrze jest na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Chleb piec około godzinę a potem wystudzić na kratce.
Gdy wyrośnie znów wyrobić ciasto odgazowując je i umieścić w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypać płatkami.
Gdy wyrośnie szybko zrobić nacięcia ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dobrze jest na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Chleb piec około godzinę a potem wystudzić na kratce.