WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1294]

Budyniowy przekładaniec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z trzema warstwami kremu budyniowego w trzech smakach i kolorach: wiśniowym, czekoladowym i waniliowym z galaretką truskawkową.

Budyniowy przekładaniec z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowy przekładaniec z galaretką

 

  • 1 budyń wiśniowy na 3/4l mleka
  • 1 budyń czekoladowy na 3/4l mleka
  • 1 budyń waniliowy na 3/4l mleka
  • 9 łyżek cukru
  • 1,5l zimnego mleka
  • ok. 7 paczek herbatników
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 czubate łyżki miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Budyniowy przekładaniec z galaretką

ETAP 1:

Tortownicę o wymiarach ok. 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć obok siebie warstwę herbatników.
Z 0,5l mleka odlać 0,5szklanki i rozrobić w nim proszek budyniowy wiśniowy z 3 łyżkami cukru. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozrobiony budyń wiśniowy. Stale mieszając gotować aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelać do miseczki i wystudzić. Następne budynie ugotować w taki sam sposób i wystudzić.
Gdy budynie będą zimne, zmiksować 1 łyżkę masła z budyniem wiśniowym na gładki krem. Krem wyłożyć na ciastka do tortownicy. Przykryć drugą warstwą ciastek.
Drugą łyżkę masła zmiksować z budyniem czekoladowym i wyłożyć na herbatniki jako drugą warstwę. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ostatnią łyżkę masła zmiksować z budyniem waniliowym i wyłożyć do tortownicy. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Budyniowy przekładaniec z galaretką
Kawałek budyniowego przekładaca wyłożony na talerzyk
Budyniowy przekładaniec z galaretką
Galaretka truskawkowa tężejąca wylana na ciasto
Budyniowy przekładaniec z galaretką
Ostatnia warstwa herbatników w trakcie układania na masie waniliowej
Budyniowy przekładaniec z galaretką
Ugotowane budynie przelane do salaterek i wystudzone