Sposób przygotowania:
Chleb zytnio-orkiszowy
Wszystkie suche skladniki wsypac do miski, wymieszac, nastepnie wlac letni kefir i wyrobic ciasto. Odstawic naciete ciasto np. w krzyz i posypane delikatnie maka( w formie w ktorej bedziemy piec chleb) pod przykryciem w cieple miejsce na ok.90 min. Piekarnik nagrzac do temp. 200 °C , spryskac woda lub dac na dno piekarnika 2 kostki lodu, wlozyc forme z wyrosnietym ciastem i piec 40 min. Po upieczeniu wyciagnac chleb z formy na kratke kuchenna do ostudzenia.
Wlasciciele maszyny do pieczenia chleba wlewaja najpierw letnia maslanke, nastepnie dodaja obydwie maki, sol, cukier i na koncu drozdze. Nastawiamy program na wyrabianie ciasta. Nastepnie przekladamy ciasto do formy i postepujemy dalej jak w przepisie powyzej.
Wlasciciele maszyny do pieczenia chleba wlewaja najpierw letnia maslanke, nastepnie dodaja obydwie maki, sol, cukier i na koncu drozdze. Nastawiamy program na wyrabianie ciasta. Nastepnie przekladamy ciasto do formy i postepujemy dalej jak w przepisie powyzej.
misia53