Sposób przygotowania:
Chleb żytnio - pszenny
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Do drożdży wlać wodę, dodać sól i wymieszać. Wsypać wszystkie mąki i lekko połączyć. Następnie wlać olej i wyrabiać ciasto kilka minut. Oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić i uformować na desce oprószonej mąką bochenek. Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne ( dól i pokrywkę ) posmarować olejem i posypać mąką. Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Na dno nagrzanego naczynia delikatnie położyć wyrośnięte ciasto, zrobić szybko nacięcia i zakryć pokrywką. Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 w temperaturze 200 stopni.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić i uformować na desce oprószonej mąką bochenek. Wierzch posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne ( dól i pokrywkę ) posmarować olejem i posypać mąką. Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Na dno nagrzanego naczynia delikatnie położyć wyrośnięte ciasto, zrobić szybko nacięcia i zakryć pokrywką. Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 w temperaturze 200 stopni.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
zewa