Sposób przygotowania:
Pszenno-żytnio-jaglany chlebetap 1
W misce wymieszać drożdże do momentu zrobienia się płynnych. Potem wlać wodę, olej i dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać pozostałe składniki i wymieszać je łącząc ze sobą.
etap 2
Wyrobić ciasto, oprószyć lekko mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
etap 3
Gdy podrośnie ponownie wyrobić i na oprószonym blacie uformować bochenek. Zostawić do podrośnięcia a w tym czasie nagrzać w piekarniku naczynie żaroodporne 9 u mnie pokrywka) wysmarowane olejem i wysypane mąką.
etap 4
Piekarnik powinien być nagrzany do 220 stopni. Potem ostrożnie wyjąć naczynie i przełożyć podrośnięte ciasto. Chleb piec godzinę a potem wystudzić go po wyjęciu z naczynia na kratce.