Sposób przygotowania:
Chleb żytnio-pszenny 2\3 maszyna Zelmer
Chleb wykonany na programie Whole Wheat czas 3:40. Moc przypieczenia skórki ustawiona na maksymalną.Rozpoczynam od wlania przefiltrowanej wody, która stała w temperaturze pokojowej kilka godzin. Następnie wlewam oliwę. Wsypuję mąkę żytnią typ 2000, a na nią pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła. Na środku w mące robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Zamykam wieko i włączam program. Gdy minie ostatnie mieszanie, po około 60 minutach wsypuję ziarna dyni. Staram się rozłożyć je po całej powierzchni chleba – jak widać na staraniach się skończyło :o) Upieczony chleb miał wagę 730 gram i wysokość 7-8 cm. Boki mocno wypieczone, wierzch lekko. Skórka cienka, chrupiąca. Ziarna na skórce idealnie spieczone. W porównaniu do chlebów pszennych chleb zdecydowanie bardziej syty.