pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chleb żytnio-pszenny 2,5/3 Zelmer

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

chleb z pestkami środku i na skórce

Chleb żytnio-pszenny 2,5/3 Zelmer Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb żytnio-pszenny 2,5/3 Zelmer

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio-pszenny 2,5/3 Zelmer
Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Whole Wheat czas 3:40. Program ze skórką przypieczoną. Ustaną w pokojowej temperaturze przefiltrowaną wodę wlewam do misy. Dodaję oliwę i wsypuję mąki: żytnią typ 720 oraz pszenną typ 650. Dodaję cukier, sól, a na końcu drożdże. Włączam maszynę. Po 50 minutach, gdy maszyna da sygnał dodaję 2 łyżki pestek dyni. Po kolejnych 20 minutach, gdy odbędzie się ostatnie mieszane wsypuję resztę pestek starając się docisnąć pestki do ciasta. Upieczony chleb miał wagę 780g, a wysokość 9 cm.
Chleb żytnio-pszenny 2,5/3 Zelmer
Gdy maszyna wymiesza chleb ciasto posypujemy pestkami dyni
Chleb żytnio-pszenny 2,5/3 Zelmer
Wierzch chleba pozostanie spieczony mniej niż boki