Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Jogurtowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne bułeczki na drugie śniadanie do szkoły, do pracy. Bułeczki dzięki jogurtowi są delikatne, puszyste a smak rozpływa się w ustach.

Jogurtowe bułeczki

Składniki:

Jogurtowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe bułeczki

I

Jogurtowe bułeczki

1. Wszystkie składniki na rozczyn mieszam razem ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję żółtka, jogurt, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję, wycinam kółka. Na każdym kółku na środku umieszczam po łyżeczce powideł i zwijam w kule, tak by dokładnie zalepić w niej powidła.
4. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

5. Gotowe.
6. Smacznego