WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2146]

Chlebek bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chlebek bananowy z dojrzałych bananów, mięciutki i wilgotny w środku, oblany czekoladą na wierzchu to pyszny i zdrowszy deser.

Chlebek bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek bananowy

 

  • 4 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 75 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Sposób przygotowania:

Chlebek bananowy

ETAP 1:

Masło roztopić w rondelku i przestudzić. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Następnie wmieszać cukier zwykły i waniliowy. Jajko roztrzepać widelcem i wmieszać do bananów z masłem i cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i sodą. Wmieszać do bananów.

Ciasto przełożyć do keksówki 12x20cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec do suchego patyczka w 170 stopniach (ok. 45 min). Wystudzić. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować wierzch i boki ciasta.

Chlebek schłodzić w lodówce i pokroić na kawałki.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Chlebek bananowy
Chiasto na chlebek bananowy przełożone do formy
Chlebek bananowy
Wszystkie skłądniki na chlebek bananowy wymieszane w misce
Chlebek bananowy
Rozgniecione banany wymieszane z roztopionym masłem