Sposób przygotowania:
Chlebek domowy pełnoziarnisty1.

Wsypać do miski krupczatkę, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz pszenną i orkiszową, wymieszać.
2.

Dosypać siemię lniane, otręby owsiane i słonecznik i ponownie wymieszać.
3.

Wsypać cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
4.

Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać palcami i dodać do reszty składników.
6.

Na końcu wlać letnią wodę.
7.

Wszystko dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 20 minut.
9.

Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.
10.

Wystudzić chlebki na kratce.
11.

Smacznego !