Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek domowy pełnoziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny chlebuś z ziarnami na mące orkiszowej i pełnoziarnistej. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania. Jednak wiem, że bardzo wszystkim smakował.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Składniki:

Chlebek domowy pełnoziarnisty

 

  • 300 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek domowy pełnoziarnisty

1.

Chlebek domowy pełnoziarnisty
Wsypanie wszystkich rodzajów mąki do metalowej miski

Wsypać do miski krupczatkę, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz pszenną i orkiszową, wymieszać.

2.

Chlebek domowy pełnoziarnisty
Dosypanie do miski wszystkich ziaren z przepisu

Dosypać siemię lniane, otręby owsiane i słonecznik i ponownie wymieszać.

3.

Chlebek domowy pełnoziarnisty
Wsypanie do miski cukru trzcinowego i wymieszanie

Wsypać cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.

4.

Chlebek domowy pełnoziarnisty
Dosypanie soli kuchennej i ponowne wymieszanie

Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.

5.

Chlebek domowy pełnoziarnisty
Dodanie świeżych, poskubanych w palcach drożdży

Świeże drożdże poskubać palcami i dodać do reszty składników.

6.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Wszystko dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

8.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 20 minut.

9.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.

10.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Wystudzić chlebki na kratce.

11.

Chlebek domowy pełnoziarnisty

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo