Sposób przygotowania:
Chlebek domowy pełnoziarnisty1.
Wsypać do miski krupczatkę, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz pszenną i orkiszową, wymieszać.
2.
Dosypać siemię lniane, otręby owsiane i słonecznik i ponownie wymieszać.
3.
Wsypać cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
4.
Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać palcami i dodać do reszty składników.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 20 minut.
9.
Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !