Sposób przygotowania:
Ciabatta z suszonymi pomidoramiETAP 1:
Zaczyn biga:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce.
ETAP 2:
Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu biga, dosypuję mąkę, pszenną i orkiszową dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie.
ETAP 3:
Na końcu dodaję pokrojone pomidory suszone, pokrojone oliwki i mieszam już łyżką nie mikserem. Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2-3 cm, posypuję mąką z wierzchu. Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie.
ETAP 4:
Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem
SylaUla
skuter5
robaczek