migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chlebek ziołowy z ziarnami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Prosty domowy chlebek na drożdżach z dodatkiem ziół i wielu zaren.Zawsze się udaje i świetnie smakuje . Z podanych składników wychodza dwa spore bochenki.

Chlebek ziołowy z ziarnami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chlebek ziołowy z ziarnami

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 900 ml letniej wody
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii Kamis
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki siemia

Sposób przygotowania:

Chlebek ziołowy z ziarnami
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i rozetrzeć. Można równieć zostawić aby drożdże same sie rozpuściły. Następnie do drożdży dodać słonecznik, siemię, sezamu i otręby. Wszystko zalać 300 ml wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto dolewając partiami pozostałą letnią wodę. Gotowe ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia 30 minut. Potem natłuścić dwie formy keksówki i przełożyć do nich ciasto, znowu odstawić na 10 minut. Wierzch też można posypać ziarnami. Foremki wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 50-60 minut aż wierzch ładnie się zabrązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował. Do chlebka można użyć również mąki pełnoziarnistej lub wymieszać mąki pół na pół, można również dodać jeden rodzaj ziaren lub inne proporcje. Po przełożeniu ciasta do foremek trzeba pilnować czasu aby ciasto nie przerosło bo zacznie wychodzić z foremki a potem jeszcze podczas pieczenia podrośnie i wtedy wyjdzie nam za brzegi,chlebek nie będzie się tak ładnie prezentował.
Chlebek ziołowy z ziarnami
Etap 1 Przygotować zaczyn z drożdzy, wody i ziaren.
Chlebek ziołowy z ziarnami
Etap 2 Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia
Chlebek ziołowy z ziarnami
Etap 3 Ciasto przełożyc do foremek i odstawic na 10 minut.

Tagi:

chleb pieczywo