Sposób przygotowania:
Chlebek krupczatkowo - orkiszowy na miodzie1.

Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.
2.

Dosypać ostropest, czarny sezam i słonecznik łuskany, znowu wymieszać.
3.

Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką drewnianą.
4.

Wlać miód płynny spadziowy, ponownie wymieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.

Wlać maślankę wymieszaną z letnią wodą.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 20 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !