Sposób przygotowania:
Chlebek krupczatkowo - orkiszowy na miodzie1.
Wsypać do miski mąkę krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.
2.
Dosypać ostropest, czarny sezam i słonecznik łuskany, znowu wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką drewnianą.
4.
Wlać miód płynny spadziowy, ponownie wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Wlać maślankę wymieszaną z letnią wodą.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 20 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !