lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta .

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

 

  • Ciasto kruche:
  • mąką pszenna typ 450 500 g
  • żółtka 5 szt
  • masło 250 g
  • cukier 100 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Dżem brzoskwiniowy:
  • świeże brzoskwinie 1 kg
  • cukier brzozowy 800 g
  • sok z jednej cytryny

 

  • Beza:
  • białka 5 szt
  • cukier 150 g

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw).

Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.

Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut.

Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie.

Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy. Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę.

Wkładamy do pieca i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Dżem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie myjemy pod woda, obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem).

Owoce, cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy.

Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). oraz dodajemy miekkie masło pokrojone w kostkę.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Dodajemy żółtka o temp pokojowej cukier i wyrabiamy ciasto kruche.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Wyrobione ciasto kruche dzielimy . 1/5 ciasta trafia do zamrażalnika .
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą .
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem).
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Tagi:

ciasto owoce