Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z brzoskwiniami i beząWykonanie:
Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw).
Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.
Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut.
Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy. Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę.
Wkładamy do pieca i pieczemy 50 minut w 170 stopniach
Dżem brzoskwiniowy:
Brzoskwinie myjemy pod woda, obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem).
Owoce, cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy.
Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.