Sposób przygotowania:
Chlebek marchewkowy
Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył. Marchewkę obieramy,myjemy,dokładnie osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do mąki dajemy sól,wyrośnięte drożdże,startą marchewkę i stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto przez około 5 minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki,posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm.Znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie chlebek pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony chlebek studzimy.