bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb z ziarami z garnka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wersja chleba z garnka z ziarnami i mąką z pełnego przemiału.

Chleb z ziarami z garnka

Składniki:

Chleb z ziarami z garnka

 

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarami z garnka
"Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :) Dodajemy ziarna. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze.
Po 12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi dłońmi (albo też tak jak to robi Jim Lachey na filmie z linku Jswm, czyli na trzy) i kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół np na misce wysmarowanej odrobina oliwy i posypanej odrobiną ziaren. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.
Teraz nagrzewamy piekarnik wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb (garnek bez plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące.
Chleb odwijamy i zsuwamy do garnka, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Posypujemy zairenami,słonecznika lekko je wgniatajac w ciasto (mozna posmarowac jajkiem i posypac ziarnami) . Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.

U mnie chleb troche plaskaty bo robilam go w podłuznej formie . Ale i tak pyszny.

Tagi:

chleb dynia