Sposób przygotowania:
Marchewkowy chleb
W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość wtedy znów zagniatamy,wykładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy,smarujemy ciasto dłonią nawilżoną wodą posypujemy kminkiem nacinamy na krzyż w kilku miejscach i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy około 45 minut.Spożywamy zimny z dowolnymi dodatkami.