2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Marchewkowy chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie ma nic cudowniejszego na śniadanie niż kromka takiego chlebka z masełkiem i kubkiem gorącej herbaty,a zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu!

Marchewkowy chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowy chleb

 

  • Na formę o wymiarach 27/15 cm

 

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 15 dag marchwi
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka kminku ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do chleba(z czarnuszką)-niekoniecznie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy chleb
W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość wtedy znów zagniatamy,wykładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy,smarujemy ciasto dłonią nawilżoną wodą posypujemy kminkiem nacinamy na krzyż w kilku miejscach i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy około 45 minut.Spożywamy zimny z dowolnymi dodatkami.
Marchewkowy chleb
na wodzie z cukrem przyrządzamy zaczyn do chleba
Marchewkowy chleb
w misce mieszamy składniki dodajemy marchewkę
Marchewkowy chleb
wyrabiamy kleiste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Marchewkowy chleb
przekładamy do formy posypujemy kminkiem i pieczemy