niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

chlebek mleczny z mąką kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten pyszny kukurydziany chlebek to idealne śniadanko dla malucha i jeszcze trochę dżemu i skusi się nawet dorosły.

chlebek mleczny z mąką kukurydzianą

Składniki:

chlebek mleczny z mąką kukurydzianą

 

 

Sposób przygotowania:

chlebek mleczny z mąką kukurydzianą
Drożdże kruszymy i wkładamy do kubeczka z niewielką ilością ciepłego mleka (ok.3 łyżki) dosypać cukier wymieszać i odstawić na kilka minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól i mieszamy suche składniki następnie wlewamy pozostałe mleko, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy i wszystko dokładnie mieszamy najlepiej mikserem. Gotowe cisto przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką kukurydzianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, formę przykrywamy czystą ściereczką. Po godzinie wierzch chleba smarujemy wodą i wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni

Tagi:

kukurydza